Popis
Quinoa pochádza z Južnej Ameriky, kde patrila a stále patrí k hlavným poľnohospodárskym plodinám. Quinou dokonca Inkovia považovali za posvätnú a s trochou zveličenia sa dá povedať, že podobne očarení sme aj my dnes. Nie nadarmo ju NASA skúma ako potravinu vhodnú pre astronautov pri dlhých vesmírnych letoch.
Tipy na použitie:
- Hodí sa ako príloha k duseným jedlám, omáčkam a grilovanej zelenine. Pre výraznejšiu chuť uvarte quinou vo vývare alebo pridajte pri varení bujón.
- Ochutenou quinoou môžete plniť a zapekať zeleninu, napríklad paradajky, papriky alebo cukety.
- Quinoa sa dá použiť aj na sladko - na prípravu kaší, nákypov.
- Hodí sa na prípravu fašírok, placiek.
- Môžete ju pridávať do šalátov, polievok, lievancov, smoothie.
Recepty:
- Karbonátky z quinoy a pečenej batatyu
recept je napísaný tu - Quinoový šalát s limetkou
recept nájdete tu - Quinoový šalát s bazalkou, cesnakom a cherry paradajkami
recept je uvedený na strane 26 v Dobrotách leto 2014 - Zemiakový šalát s quinoou a sušenými paradajkami
recept nájdete na strane 26 v Dobrotách leto 2014 - Quiche s quinoou, tempehom a mangoldom
recept je napísaný na strane 26 v Dobrotách leto 2014 - Ryžovo-quinoový pilaf so sušenými paradajkami a kešu
recept je napísaný na strane 12 v Dobrotách jar 2015 - Wrap s karí a quinoou
150 g quinoy
100 g mrazeného hrášku
1 červená paprika
40 g posekaných kešu orechov
1 malá cibuľa
1 lyžica tahini
1 strúčik cesnaku
1 lyžica sušeného lahôdkového droždia
1 lyžica karí
zväzok mäty
2 lyžice olivového oleja
4 tortilly
ľadový šalát
- Quinou prepláchnite viackrát vriacou vodou, varte cca 15 minút v 400 ml vody a nechajte dôjsť pod pokrievkou.
- Nakrájanú cibuľu speňte na oleji, pridajte rozotrený cesnak, zasypte karí a ľahko podlejte vodou, nech sa nepripaľuje. Pridajte sezamovú pastu tahini, hrášok, kešu, nakrájanú červenú papriku, prípadne dosoľte a krátko povarte.
- Odstavte z platne, vmiešajte lahôdkové droždie, mätu a zmiešajte s uvarenou quinoou.
- Vychladnuté zabaľte do tortill spolu s ľadovým šalátom. Podávajte s kyslou špecialitou Sojade natural zmiešanou s nasekanou mätou.
Zloženie
Quinoa*. Môže obsahovať stopy lepku. *výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.