Popis
Využitie:
- polievka - osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte sladkú aj štipľavú papriku, bobkový list, tiež nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlen, zalejte vývarom a varte, potom pridajte vopred uvarené jačmenné krúpy, špaldu, cícer a fazuľu, povarte, zahustite a ochuťte
- krúpový kuba - na panvicu nasypte krúpy, cibuľu, sušené hríby a zalejte vodou, osoľte a duste domäkka, po vyvarení vody pridajte majoránku, rozotrený cesnak, podávajte s kyslou kapustou
- šalát - uvarené krúpy zmiešajte s paradajkami, pórom, paprikou, rukolou a petržlenovou vňaťou, zalejte podmaslím s prelisovaným cesnakom a soľou, zasypte slnečnicovým semienkom
- príloha - z krúp môžete pripraviť originálnu prílohu k mäsu alebo zelenine
- placky - uvarené a namleté krúpy skvele lepia a sú dobrým základom fašírok či sekanej
- kaša - úplne domäkka uvarené krúpy dobre poslúžia ako kaša, dochucujte podľa ľubovôle na slano aj na sladko
- nátierka - trochu rozvarte krúpy, osmažte cibuľku, cesnak, rascu s korením a soľou, stiahnite z platne a pridajte sušené lahôdkové droždie, krúpy zmiešajte so zmesou z panvice, s trochou horčice a rozmixujte, podľa potreby dajte vodu a olej, nakoniec vmiešajte posekaný koriander a petržlen
Pred varením krúpy preperte vo vlažnej vode a potom sceďte. Následne krúpy zalejte vodou, ktorej by malo byť aspoň štyrikrát viac ako krúp. Vo vode ich nechajte asi 30 minút odstáť a potom ich začnite variť. Krúpy značne zväčšia objem a zmäknú. Ak pridávate krúpy do polievky, omáčky alebo teplého zeleninového jedla, vždy ich predtým uvarte zvlášť. Polievka alebo jedlo by sa vám mohlo varením krúp zakaliť.
Krúpy sú jačmenné ľahko obrúsené zrná. Možno ich nazvať ako „polocelozrnný výrobok", pretože obsahujú časť obalu a celý klíček. Zaujímavosťou je, že krúpy veľmi obľubujú hráči National Football League, ktorí ich konzumujú vždy deň pred zápasom. Zrno jačmeňa tvorí päť častí: 2 vrstvy nestráviteľných šupiek, aleurónová vrstva, endosperm a stred so škrobom.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
JAČMEŇ*. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu nejviac 75 %.