Popis
O sezame a tahini sa toho veľa dozviete v našich časopisoch Dobroty leto 2016 a Dobroty leto 2013.
Využitie:
- datľová poleva - recept na túto delikatesu nájdete v časopise Dobroty leto 2016, str. 15
- dresing - dva skvelé recepty nájdete v Dobrotách leta 2016, str. 18 a v Dobrotách z leta 2013 na str. 6
- nátierka (hummus) - rozmixujte uvarený cícer, cesnak, citrónovú šťavu, tahini, soľ, jablčnú šťavu, olej, zasypte mletým koriandrom a zalejte navrch napríklad kečupom
- náhrada masla - ak nechcete konzumovať bežné maslo, tahini vám ho skvele nahradí
- polievky - polievku môžete zvýrazniť 2 lyžicami tahini
- placky - svoje obľúbené placky, napríklad ovsené, môžete obohatiť lyžicou tahini
- omáčka - zmiešajte 3 - 4 lyžice citrónovej šťavy so sezamovou pastou, rozotreným cesnakom, ochuťte soľou a korením, podávajte k mäsu alebo pečenej zelenine
- na sladko - skúste zmiešať tahini s javorovým alebo ryžovým sirupom, pridajte trochu škorice a servírujte s jablkami nakrájanými na mesiačiky
Pasta zo sezamu je určite najbežnejšie maslo zo semienok. Môže byť z lúpaného aj nelúpaného sezamu, solená aj bez soli. Pasta bez soli má najširšie využitie, môžete ju použiť aj na sladko. Z lúpaných semienok sa tahini používa predovšetkým v Európe a na Blízkom Východe, z nelúpaných je obľúbená skôr vo východnej Ázii. Sezamové maslo má pôvod až v starovekej Perzii a v Izraeli bolo dokonca považované za sväté jedlo. Vyrába sa z neho tradičná chalva, hummus alebo falafel.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Pražené lúpané SEZAMOVÉ semienko*. * BIO. Môže obsahovať arašidy a ořechy.Alergény
Sezamové semená
Skladovanie
Skladujte pri izbovej teplote na tmavom mieste. Po otvorení skladujte v chladničke.