Popis
Tému orechov sme detailne spracovali v časopise Dobroty jeseň 2013.
Využitie:
- pochutina - orechy sú výborné aj samotné, môžete ich napríklad servírovať ku horúcemu nápoju, keď máte návštevu
- dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo nimi hotové pokrmy jednoducho posypte
- sladkosti - orechy môžete obaliť v rozpustenej čokoláde alebo ich rozdrviť a urobiť si orechové guľôčky napríklad s rozmixovanými datľami, karobom, kokosom a ďalšími orechmi
- smoothie - nebojte sa pridať para orechy pri príprave vášho obľúbeného smoothie
- zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia dohromady výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať
- polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné na ozdobenie polievok na tanieri
- raňajky - orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené müsli na raňajky alebo kašu
- šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi na pridanie orechov
- nátierky - orechy rozmixujte so strukovinami, s tofu, semienkami alebo zeleninou
- rizoto, kuskus - oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu
- nakladanie - para orechy môžete aj naložiť, do zavárania dáte orechy, korenie, olivový olej, soľ a lahôdkové droždie, pretrepeme a necháte odležať v chladničke cez noc
- namáčanie - namočte orechy cez noc do vody, budú chutiť čerstvo a budú jemnejšie
- praženie - 5 až 10 minút pečte v rúre, kým para orechy nebudú do zlatista, tak získajú intenzívnejšiu chuť
Para orechy získali svoj názov podľa prístavu Pará v Brazílii, odkiaľ sa vyvážali do Európy. Rastú na strome, ktorý sa volá juvia štíhla. Ide len o divoko rastúci strom, pretože sa ho nepodarilo domestikovať. Jeho plody sú tobolky. Domorodí zberači ich zbierajú a vylúpu z nich až 22 semien na jednu tobolku. Okrem potravinárstva sa niekedy plody využívajú na výkrm kaprov.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
PARA ORECHY jadrá*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Orechy
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.