Popis
V našom časopise Dobroty jar 2016 sme spracovali rozsiahlu tému o vločkách. Nájdete tu porovnania jednotlivých druhov vločiek, tipy a recepty na použitie, zaujímavosti o lepku a iné informácie.
Tipy a recepty na použitie:
- kaša - vločky stačí zaliať horúcou vodou alebo rastlinným či živočíšnym mliekom
- krémové polievky - do zeleninovej polievky pridajte vločky, chvíľku povarte a rozmixujte, s množstvom opatrne
- pečivo - pri príprave chleba, lievancov, sušienok alebo dalamániek nahraďte 1/4 múky vločkami
- smoothie - rozmixujte obľúbené ovocie s vodou, rastlinným nápojom alebo mliekom, podľa chuti pridajte povarené vločky, semienka, jogurt, sirup, zeleninu či čokoľvek iné
- placky, burgery, sekaná - vločky ľahko rozmixujte s dusenou alebo restovanou zeleninou, uvarenými strukovinami, pridajte vajcia, opraženú cibuľku, bylinky, cesnak, soľ a podľa potreby vodu, smažte alebo pečte v rúre
- nátierky - ľahko opraženú zeleninu zalejte trochou vody, pridajte vločky (stačí trochu na zahustenie), pár minút povarte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctom a lahôdkovým droždím, podľa chuti môžete pridať tofu alebo tempeh
- nepečené sladkosti - rozmixujte vločky s vopred namočeným sušeným ovocím, kokosovým olejom a sirupom, môžete pridať semienka, oriešky, sušený kokos, karobový prášok alebo škoricu; vytvarujte guľôčky a obaľujte ich v sušenom kokose, karobe alebo sezame
- sušienky z para orechov - recept nájdete v Dobrotách jar 2016 na str. 17
Pšeno vzniká z prosa odstránením semennej šupky z obilniny. V skorších dobách sa pšeno využívalo napríklad na prípravu trhancov alebo pšenového nákypu. Na nejaký čas bolo pšeno z kuchyne vytlačené ryžou, čo sa ale postupne našťastie zmenilo. Pšenové vločky sa vyrábajú naparovaním a lisovaním ošúpaných zŕn prosa.
Tento výrobok ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie.
Skladujte ho v chlade a v letných dňoch v chladničke, pretože má tendenciu žltnúť a má menšiu trvanlivosť ako iné vločky.
Zloženie
Vločky pšenové*. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu. Chráňte pred teplom a priamym slnečným žiarením.