Popis
Názov tejto ryže "basmati" hindsky doslova znamená "kráľovná vôni". Basmati ryža totiž svojou vôňou pripomína oriešok. V podhorí Himalájí bola ryža domestikovaná už 8 500 rokov pred našim letopočtom a v Európe o nej nájdeme zmienky už v antike.
Basmati poznáte nie len podľa orieškovej vône, ale aj podľa výrazne dlhého zrna. Ryža má veľmi delikátnu chuť a pri správnej príprave nelepí. Túto vlastnosť získava vďaka dlhej dobe skladovania, ideálne ryža po zbere v suchu a temnu vysychá až dva roky. Ako rastlina plodí iba raz ročne a je zavlažovaná vodou z ľadovcových riek.
Využitie:
- príloha - ryžu môžete využiť ako prílohu k slaným zeleninových aj mäsovým pokrmom
- rizoto - klasickým spôsobom môžete ryžu zmiešať so zeleninou a korením podľa ľubovôle
- smažená ryža - po uvarení môžete ryžu na väčšom množstve oleja spoločne so zeleninou smažiť asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané vajíčka a krátko dosmažte, stačí už len dochutiť korením
- ryžový šalát - ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami, my odporúčame varené fazuľové struky, vlašské orechy, osmaženú cibuľku a šampiňóny, nakoniec zasypte čerstvou petržlenovou vňaťou a zalejte zálievkou z octu, horčice a oleja
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie. Ich bio kvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zaujíma Vás viac o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
Ryža basmati dlhozrnná lúpaná*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chladu. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.