Popis
Kráľovná strukovín, s ktorou sa dá kúzliť. Chutí ako oriešky, šalátom dodá ten pravý šmrnc a v polievkach nepríde žiadna gulička nazmar. Klasika ako hummus alebo falafel prinesú nové chute do bežného jedálnička.
Rímsky hrach sa získava z rastliny s názvom cícer baraní. Domestikovaný bola pred 7 000 rokmi v oblasti okolo Turecka a Sýrie. Dnes sa prevažne pestuje a používa v Indii. Plodom rastliny je lusk s až desiatimi guľovitými semenami nažltnutej farby. Je to tretia najrozšírenejšia strukovina na svete, hneď po hrachu siatom a fazuli obecnej.
V praktickom ekonomickom aj ekologickom 5kg balení.
Využitie:
- kaša - klasickú hrachovú kašu môžete obmeniť, keď použijete rímsky hrach namiesto bežného
- polievka - rozmixovaním cíceru so zeleninovým vývarom získate skvelú krémovú polievku, ktorú môžete zjemniť alternatívou smotany, nebojte sa celý cícer pridať aj do klasických zeleninových či hubových polievok
- fašírky - rozmixujte strukovinu, pridajte korenie, bylinky, vajíčko a múku, tvorte placky a smažte dozlata z oboch strán
- omáčky - cícer chutí skvelo v omáčkach ako náhrada mäsa
- zahustenie - rozmixovaný cícer zahustí polievku aj omáčku
- šaláty- uvarený a vychladnutý cícer môže byť chutným doplnkom zeleninového šalátu
- praženie - smažte cícer na oleji do chrumkava (10-20 minút), v priebehu smaženia môžete ochutiť korením, úžasné ako pochúťka trebárs namiesto čipsov
- Cícerová moussaka - recept na túto špecialitu nájdete v časopise Dobroty jeseň 2012 na str. 6
- Cícerová karobela - tip na sladkú nátierku z cíceru hľadajte v časopise Dobroty jeseň 2016, podobným spôsobom môžete pripraviť aj slanú nátierku, k cíceru sa hodí cesnak, bylinky alebo napríklad sušené paradajky
Cícer je nutné namáčať minimálne 4 hodiny, ideálne až 8. Podľa doby namáčania sa potom varí 2-3 hodiny. V tlakovom hrnci ho pripravíte za 40 minút. Cícer namočte do slanej vody, rýchlejšie zmäkne. Soľ zlepší aj jeho chuť a rovnomernosť varenia. Po uvarení môžete vodu využiť na vyšľahanie tuhého snehu ako z vaječných bielkov. Sneh sa potom dá použiť na pečenie alebo sladké pusinky vo vegánskej variante.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie.
Zloženie
Cícer*. Môže obsahovať lepok, arašidy, sójové bôby, orechy a sezamové semená. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri relatívnej vlhkosti do 70 %. Chráňte pred slnečným žiarením.