Popis
Viete, ako je to s údajne skrytým glutamátom v potravinách?
- Glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je okrem iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu.
- Ide o kyselinu glutámovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách.
- Ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť.
- Chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny.
- Voľnú kyselinu glutámovú nájdete napr .:
- v zrelých paradajkách;
- v zrejúcich potravinách, ako je parmezán;
- v bielkovinových hydrolyzátoch - napr. pri príprave drožďového extraktu, v biobujónoch;
- vo fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari;
- v izolovanom glutamátu - vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda ako glutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., ide o biely prášok využívaný ako intenzívny zvýrazňovač chuti - toto je ten škodlivý glutamát sodný; - pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná
v bielkovine alebo voľná. - Dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných
zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje. - PRIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PRÍSNE ZAKÁZANÝ.
Zloženie
Jedlá morská soľ, bambucké maslo *, kukuričný škrob *, maltodextrín *, kvasnicový extrakt, slnečnicový olej *, karamelizovaný cukor *, cibuľa * 0,5%, mrkva * 0,5%, petržlen *, kurkuma *. Môže obsahovať stopy mlieka, lepku, sóje, horčice, zeleru a vajec. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu.