Popis
Slnečnicové semienka sa získavajú zo slnečníc, ktoré sme si z Ameriky pôvodne doviezli len ako okrasné rastliny. Predávajú sa lúpané, napriek tomu sa dajú v priebehu dvoch dní naklíčiť. Ich namáčanie je zase kratšie ako u iných semienok, trvá len 2 hodiny. Semienka sú potom mäkšie, stráviteľnejšie a chutnejšie.
Veľký prehľad semienok nájdete v časopise Dobroty leto 2016. Dočítate sa tu popis jednotlivých druhov, prečo semienka namáčať, ako si z nich vyrobiť semienkové maslo, mlieko, syr a mnoho ďalšieho.
Využitie:
- posyp - semienkami môžete posypať vlastne všetko, v čom vám budú chutiť, od sladkej kaše až po zeleninový šalát
- pečenie - domáce pečivo posypte semienkami alebo ich zapracujte do cesta
- praženie - semienka získajú príjemnú orieškovú chuť, keď ich opražíte v rúre na 140 stupňov (15 minút) alebo na panvici (cca 8 minút), potom ich môžete dochutiť korením
- maslo - z opražených semienok možno vyrobiť maslo, ktoré vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov, stačí 10 minút mixovať cca 250 g semienok, kým nebudete mať krémovú konzistenciu
- mlieko -100 g semienok namočte cez noc, ráno vodu zlejte, pridajte 900 ml čerstvej vody a rozmixujte, nakoniec preceďte a máte mlieko, ktoré v chladničke vydrží 3 dni čerstvé, odoberte vodu a môžete mať aj smotanu
- syr - semienka a kešu oriešky napoly rozlomené, trocha vody, mixovať do hladkého krému a máte čerstvý chutný syr
- nátierka - semienka pridajte k strukovinám, varenej zelenine, hubám alebo tofu a rozmixujte do nátierky
- pesto - slnečnicové semienko skvele chutí s bazalkou, petržlenom a konopným semienkom
- posýpka- rozmixujte 50 g slnečnicových semienok (môžete tiež kombinovať s orechmi), 150 g ovsených vločiek, 6 lyžíc ryžového sirupu a 4 lyžice kokosového oleja
- cake pops - recept na túto sladkú špecialitu nájdete v Dobrotách z leta 2016 na str. 15
- zapečené jedlá - slnečnica je v zapečených pokrmoch najchutnejším semienkom
- Fazuľovo-semienkový burger - recept nájdete v časopise Dobroty jar 2014
Zloženie
Slnečnicové semená lúpané. Môže obsahovať stopky lepku.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 ° C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 75 %.